27. ledna 2019 – Globopol zachytil nepřesná tvrzení ohledně energetického metabolismu mozku a potřeby mozku přijímat sacharidy ve stravě.

Citace

“Mozek potřebuje sacharidy (hlavně glukózu), protože neurony neumí spalovat tuk.”

“Sacharidy patří mezi živiny, které jsou pro život nezbytné, ale abychom si dlouhodobě udrželi pevné zdraví, je nutné jíst ty správné cukry.“

Vilímovský (2018) Vše co potřebujete vědět o sacharidech ve výživě

Vyjádření Globopolu

Některé nervové buňky, podobně jako červené krvinky či buňky nadledvinek, skutečně mají tzv. obligátní potřebu pro glukózu, a tedy se bez určitého množství glukózy nemohou obejít. Tato potřeba může být spolehlivě pokryta endogenní produkcí glukózy v játrech a ledvinách. V rámci této tzv. glukoneogeneze lidský organismus neustále vyrábí glukózu, a konzumace sacharidů ve stravě glukoneogenezi částečně inhibuje, nikoliv ale úplně.

Množství glukózy využívané mozkem navíc závisí na metabolické adaptaci – například při hladovění, postění či na nízkosacharidové vysokotukové stravě mozek pokrývá až 75-80 % svých energetických potřeb z ketolátek, převážně z betahydroxybutyrátu, produktu metabolismu tuků. Zatímco tedy mastné kyseliny nemohou projít mozkově-cévní bariérou, ketolátky naopak velmi snadno. Není tedy užitečné ani vhodné směšovat příjem sacharidů ve stravě a na vnějších podmínkách závislou potřebu mozku pro glukózu.

Narozdíl od esenciálních tuků a bílkovin a některých dalších mikroživin neexistuje fyziologická potřeba člověka přijímat sacharidy ve stravě. Sacharidy tedy nejsou pro život nezbytné. Je důležité na to při výkladu metabolismu sacharidů nezapomínat.

Jménem Globopolu jsme dne 25. března 2019 požádali autora příspěvku o korekci.