Aktualizace: Projekt Nemocniční strava pokračuje i v roce 2021, v případě zájmu o účast v projektu nás kontaktujte (margit@globopol.cz).

11. listopadu 2020 – Projekt pilotního testování zlepšení nemocniční stravy jede! Ve Fakultní Nemocnici u svaté Anny v Brně podle plánu rozběhli snídaně v podobě bufetů. Testovalo se na Klinice plastické a estetické chirurgie, a to na oddělení žen a mužů. 

I přes značnou nepřízeň aktuální epidemiologické situace se vedení nemocnice, hlavní sestra, vrchní sestra, nutriční terapeutky a vedoucí stravovacího provozu rozhodli dodržet plánovaný termín pilotního testování a od října nabízeli na klinice plastické a estetické chirurgie snídaně v podobě bufetové nabídky. 

První vyjádření a postřehy

  • nabídka se zeleninou opravdu pěkně vypadá, se servírováním problém nebyl, všechno je hezky připravené.
  • na oddělení mužů bylo množství dotazů
  • pacientky si první den vybíraly docela málo, uvidíme jak zítra, třeba budou smělejší
  • pacienti velmi spokojení
  • snídaně jsou bohatší, hodnoceny velmi kladně, průměrně si přidávají, cca 2-4 pacienti
  • personál situaci zvládá dobře, ale regulérně je delší čas na přípravu, cca 10-15min
  • potřeba nákupu vozíků, nádobí atd. – ale to byla jednorázová záležitost

Není to snadné, ale je to možné, pokračujeme!

Za Globopol předáváme velké díky za veškerou snahu, zájem a ochotu zkoušet takto revoluční nabídku v nemocnici. Zásadní pro nás je ověřit, že možnost výběru stravy zvyšuje spokojenost pacientů, že vlastní výběr znamená i zlepšení výživy a omezení plýtvání s jídlem. Že pacienti při výběru ze skutečného jídla nemohou udělat chybu, jedí dostatečně, ale nepřejídají se, že i takováto forma je zvládnutelná i v prostředí nemocnice – tedy minimálně pro některé pacienty a na některých odděleních.

Co dál?

V nemocnici museli vzhledem k aktuální situaci omezit provoz této kliniky, a tak i zastavit testování bufetové nabídky stravy. Další pokračování se bude řídit situací a všichni v něj doufáme. Mezitím se Globopolu podařilo zajistit možnost, že je dokonce může přijít podpořit šéfkuchař (detaily až příště) a pokračujeme v rešerži stravovacích systémů v zahraničí.

 

Související příspěvky:

Globopol (2019) Zlepšení stravy ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně v rámci projektu Globopol

Globopol (2019) Projekt Nemocniční stravy – aktualizace