25. srpna 2022 – Ředitelka nemocnice využila situace, kdy za Covidu byly zavřené restaurace a pověřila vedením stravovacího provozu šéfkuchaře s michelinskými zkušenostmi. Tímto se odstartovaly změny a nábor lidí, které jídlo baví. Důležitým milníkem bylo spojení s novou nutriční terapeutkou, která novému konceptu dodala odborný směr.

Výsledkem je rekonstrukce jídelny, chutné, skvěle vypadající a zdraví prospívající jídlo, významné navýšení zájmu o jídlo ze strany zaměstnanců, spokojenost pacientů a nabídka nadstandardů na porodnici.

Zlepšení výživy nemocnice jejich nutriční terapeutka Petra Smolíková a vedoucí stravovacího úseku šéfkuchař Nikolas Kratěna prezentovali i na Diskuzním panelu nutričních terapeutů Globopolu v květnu v Praze a detailněji bude popsáno i v konečném výstupu z projektu. Zde předáváme základní popis situace a změn v nemocnici.

Rozsah služeb

Denně nemocniční kuchyně vaří 5 jídel pro cca 300 strávníků. Stravu z nemocnice odebírá i pečovatelská služba. Pro pacienty se vaří dieta č. 3, 2, 9 (tj. racionální, šetřící a diabetická dieta) a nadstandardní strava na porodnici. Zaměstnanci mají možnost výběru ze 3 dalších jídel, z toho jedno je výběrová strava s vyšším příplatkem za nákladnější suroviny. Do stravy se zařazuje více zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva či obědových salátů. Součástí snídaní jsou kaše a pomazánky či snídaňové kelímky připravované nutričními terapeutkami.

Od ledna 2022 mají maminky i jejich doprovod na porodnici možnost objednání nadstandardního celodenního balíčku za příplatek. Strava je uzpůsobena s ohledem na požadavky po porodu a při kojení. Pro všechny na porodnici je každý den k dispozici poctivý vývar pro obnovu sil, hojení a podporu kojení.

 Základní pravidla výživy

  • Jídlo je výživné a úpravou i složením uzpůsobeno pro daný zdravotní stav pacienta.
  • Základem jídel jsou základní suroviny s ohledem na sezonní dostupnost a zdravotní přínos potravin.
  • Jídla mají mít nižší glykemický index a vyšší obsah vlákniny, toho se dosahuje vhodnou kombinací potravina vyšším  podílem zeleniny.
  • Dietní systém se zjednodušuje sloučením některých typů diet s případnou doúpravou pro skupinu pacientů.
  • Propojuje se edukace lékařů a sester v rámci nových postupů u dietního plánování.

 Strava na porodnici

Maminky mají možnost nadstandardu za příplatek. Pro všechny se nabízí:

  • důraz na potraviny podporující laktaci a snižující plynatost
  • snídaňové kaše, míchaná vajíčka s žitným chlebem a salátem
  • čokoavokádová pěna, smoothie, chia pudink, svačinové kelímky vlastní výroby
  • vývary k dispozici pro noční příjmy – elektrický kotlík na oddělení
  • mléčná vitrína s nabídkou neslazených zakysaných mléčných produktů

Co se už povedlo v rámci kuchyně– pohledem vedoucího kuchaře

Navýšil se počet personálních jídel, proběhla revitalizace staré jídelny, jsou spočítané náklady (foodcost) a takto se daří udržet pod kontrolou výdaje za nákupy surovin, přidalo se všem na výplatách, najmul se odbornější personál, nakoupilo se oblečení vhodné do kuchyně, vaří se modernější jídla a dva druhy jídel denně více (ze 3 na 5 druhů denně), dokoupilo se vybavení do kuchyně například tlaková pánev, sous vide vařič, vakuovačka, nový konvektomat, blender, rozběhla se spolupráce s pečovatelskou službou, kam vyváží obědy a otevřelo se vlastní bistro s minimální vstupní investicí.

Co se už povedlo v rámci nutrice– pohledem nutriční terapeutky

Běžnou nabídkou pro pacienty jsou dlouhé táhlé vývary z kostí, snídaňové kaše, v rámci snídaní, snídaňové a svačinové kelímky (jablečné s rozinkami a piškoty, chia kelímky, tvarohové kelímky s ovocem), domácí pomazánky, širší škála zeleniny – řepa, dýně, batáty, fenykl, listové saláty, avokádo, širší škála pečiva – žitný chléb, slunečnicový chléb, vegetariánské obědy či večeře. Omezilo se zahušťování pomocí jíšky, náhradou je navýšení luštěnin.

Co je nyní v plánu?

Stabilizace a udržení popsaných změn, protože na mnohé je ve fázi testování a dalšího vylepšování. 

Zkvalitnění a rozšíření nabídky snídaní pro všechny pacienty nemocnice.