Globopol (2021) Pochvala pro Ministerstvo zdravotnictví
22. února 2021 – Ministerstvo zdravotnictví 30. září 2020 zveřejnilo ve svém Věstníku č. 10/2020 důležitý nový dokument, který se týká nemocniční stravy, tzv. Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Přinášíme shrnutí a pohled Globopolu.
Fakultní nemocnice u sv. Anny – testování bufetové snídaně
11. listopadu 2020 – Projekt pilotního testování zlepšení nemocniční stravy jede! Ve Fakultní Nemocnici u svaté Anny v Brně podle plánu rozběhli snídaně v podobě bufetů.
Vyjídák (2020) Vidličkou proti cukrovce – Abbott ebook
17. srpna 2020 – Společnost Abbott vydala nový letáček pro pacienty s diabetem. Přináší pacientům informace o třech hlavních možnostech stravování, věnuje se možnosti dosažení ústupu (remise) cukrovky 2. typu a nabízí i sedm dalších tipů, jak zlepšit glykémie.
Cukrpodkontrolou.cz – edukační web o prevenci a řešení obezity a diabetu
1. července 2020 – Edukační web poprvé spuštěný v roce 2018 prošel grafickými úpravami a je nyní přehlednější.
Krejčí (2020) Diabetes mellitus 2. typu – od porozumění patogeneze k možnostem jeho remise
26. června 2020 – V časopise Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie a Výživa (DMEV) rozsáhlý přehledový článek Hanky Krejčí věnující se příčinám a možnostem řešení cukrovky 2. typu.
Jak sestavit jídelníček pro zdravého seniora?
18. února 2020 – V léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví se změnil dodavatel potravin a nutriční terapeutka léčebny zásadně změnila jídelníčky. Bližší podrobnosti a praktické rady a tipy v článku.
Otevřený dopis autorům studie Martinka-Lejavova (2020) o NFI protokolu u diabetu 2. typu
15. února 2020 – Globopol reaguje otevřeným dopisem na čerstvou studii o rostlinné stravě – NFI protokolu – v léčbě diabetu 2. typu (Martinka-Lejavová 2020)
FN Olomouc (2020) Výběr jako v restauraci – hospitalizovaní pacienti si ve fakultní nemocnici mohou zvolit ze tří obědových menu
31. ledna 2020 – Krůtí kapsa se špenátem, pečený pstruh sypaný mandlemi, či tofu na zelenině. Takový výběr obědového menu měli v úterý 17. září pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Globopol (2019) Průvodce skutečným jídlem spuštěn
29. prosince 2019 – Co jíst je vzdělávací portál, na kterém se dozvíte, jak mít jídlo, a díky tomu i své zdraví, pod kontrolou. Průvodce jídlem je jednoduchá a funkční pomůcka zdravé výživy, která vychází z nejnovějších světových výživových znalostí.
Zlepšení stravy ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně v rámci projektu Globopol
25. listopadu 2019 – Zařazení do projektu think tanku Globopol Nemocniční strava a další změny vedly ke zlepšení jídelníčků a kvality potravin pro obědy zaměstnanců. Největším úspěchem je významný nárůst zájmu o nemocniční obědy a nárůst počtu strávníků.
Mojezdraví (2019) Čeští vědci zjistili: Nezdravé tuky dokáží v těle vyvolat zánět vedoucí k nemocem srdce
1. září 2019 – Globopol narazil na čerstvý článek o škodlivosti tzv. nasycených mastných kyselin odkazující na blíže neidentifikovanou studii, a požádal redakci o další podrobnosti.
Změna stravování v LDN Rybitví v rámci projektu Globopolu
27. srpna 2019 – Se změnou dodavatele a zařazením do projektu think tanku Globopol Nemocniční strava nastalo několik změn ve složení, skladbě a kvalitě potravin, což se projevilo na spokojenosti pacientů, personálu i vedení LDN.
Kohutiar (2019) Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění
5. srpna 2019 – Tým Globopolu publikoval odborný článek na téma vlivu průmyslového zpracování potravin na vznik chronických onemocnění.
Projekt Nemocniční strava – aktualizace
Projekt Nemocniční stravy - aktualizace Projekt Nemocniční strava pokračuje i v roce 2021, v případě zájmu o účast v projektu nás kontaktujte (margit@globopol.cz). arantem projektu pro testování zlepšení stravy v nemocnicích, jehož zadavatelem je pan ministr Adam...
Projekt Nemocniční strava – realizační fáze
25. ledna 2019 – Projekt Nemocniční strava realizovaný ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc pod záštitou Ministerstva zdravotnictví vstupuje do své realizační fáze.
Nový člen Globopolu – MUDr. Jakub Hurych
24. ledna 2019 – MUDr. Jakub Hurych je absolventem 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Nyní je zaměstnán v Ústavu lékařské mikrobiologie 2.LF UK a FN v Motole.
Nový člen Globopolu – MUDr. Adéla Pouzar
9. listopadu 2018 – MUDr. Adéla Pouzar vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Během studia se účastnila výzkumu na klinice rostlinné stravy prof. Barnarda ve Washington DC.
Globopol (2018) Žádost o zrušení zdravotního tvrzení o fruktóze
27. září 2018 – Žádost Globopolu k Evropskému úřadu bezpečnosti potravin o zrušení zdravotního tvrzení týkajícího se fruktózy.