2. listopadu 2022 – V Novém Městě na Moravě příchod nového nutričního terapeuta přinesl mnohá zlepšení výživy jako třeba omezení sladkých jídel pro pacienty s diabetem. Dalším krokem je zapojení nemocnice do projektu Globopolu a zájem zkoušet bufetovou nabídku hned na třech odděleních.

Co se už povedlo

V roce 2021 proběhla částečná rekonstrukce, zateplení budovy, pořízení multifunkční pánve a nových konvektomatů a od května 2022 byly zavedeny nové receptury. Zaměstnanci si nyní mohou vybírat z „české klasiky“ a „zdravější stravy“ a chválena jsou nová jídla typu kroupové rizoto, ragú z červené čočky, bulgur, krémové polévky jako třeba mrkvová, hráško-brokolicová, dýňová nebo čočková. Omezilo se podávání sladkých jídel a zrušilo podávání druhé večeře pro pacienty s diabetem.

Velkým pozitivem nemocnice je podpora zlepšení stravování jak ze strany vedení nemocnice, tak ze strany zdravotnického personálu na všech navštívených odděleních. Opakovaně také zaznělo, že se těší na posun k lepšímu. Další výhodou je spojená funkce hlavního nutričního terapeuta a vedoucího stravovacích provozu v jedné osobě. V zařízeních, kde jsou tyto funkce personálně oddělené, je jejich vzájemná shoda klíčovou podmínkou úspěchu snahy o zlepšení stravy. Nemocnice v Novém Městě na Moravě má proto velký potenciál a základní předpoklady ke zlepšení stravy. 

Na jídelníčku je patrná nedávná pozitivní změna receptur – některá nová jídla byla chválena i na úvodní schůzce, oceňujeme i další jídla typu losos s kuskusem, treska s hráškovým pyré, pečené kuře s bramborovým salátem, masový špíz s bramborem a salátem. Jídla mají pestrou skladbu a většina obsahuje plnohodnotné živočišné bílkoviny – oceňujeme různé druhy masa a ryb, které se střídají. Velmi ceníme také přípravu vlastních vývarů, poctivé bramborové kaše z brambor atd. Také ve skladu potravin jsme nenarazili na obvyklé konvenience (základy omáček a polévek). Skvělé jsou teplé večeře (2x týdně) typu polévek či brambor s podmáslím. Škoda, že jsou jen u geriatrických diet, určitě by je ocenili i další pacienti.

Co se právě plánuje vyzkoušet? 

Vedení nemocnice i vedoucí nutričních terapeutů se shodli, že prioritní pro zavádění změn v nemocniční stravě jsou oddělení dlouhodobě nemocných, porodnice a dětské oddělení. Všechna tato oddělení jsme prošli a setkali se jen s jednoznačnou podporou projektu.  

Na oddělení dlouhodobě nemocných by zlepšení stravy velmi uvítali, zejména u mleté stravy, která by měla být bohatší na obsah bílkovin. Jako problémové hodnotí kusové výrobky u studených jídel, rádi by vlastní stravu připravovanou v nemocniční kuchyni. Jsou zmiňovány domácí pomazánky, které byly vyhlášené, přesto později zrušené. Na snídani by rádi vyzkoušeli vařené kaše (nyní mají pro nouzové použití instantní kaše a kupované přesnídávky). 

Na dětském oddělení vidí rezervy v pestrosti stravy a také by raději než hotové produkty jídla vlastní výroby. Ocenili by vařené kaše, polévky, jogurty – aby byly k dispozici přímo na oddělení (chladící vitrína). 

Na gynekologicko – porodnické oddělení je samostatná jídelna pro pacientky s výdejovým okénkem. Na porodním oddělení jídelna není, ale v edukační místnosti jsou po drobných úpravách vhodné prostory pro bufetový výdej studených snídaní a večeří i pro umístění chladící vitríny pro mléčné výrobky a další chlazené pokrmy. Bufet by uvítali (jako inspiraci zmiňují Krnov a Bulovku). 

Příklady z doporučení Globopolu

  1. Změna sortimentu a skladby snídaní a večeří. Zařadit pokrmy připravované v nemocniční kuchyni (pomazánky, tvarohové dezerty a obilné kaše s ovocem či ovocným rozvarem, polévky, vaječné pokrmy…). Ke studeným jídlům přidat zeleninu nebo ovoce (což nemusí nutně vést k navýšení stravovací jednotky, pokud se ušetří díky redukci kupovaných hotových výrobků). Pečivo doporučujeme zredukovat na jeden kus na porci, další kusy navíc řešit formou přídavků na jednotlivá oddělení dle potřeby pacientů. Dbát na kvalitu pečiva – preference celozrnného kvasového, omezit rohlíky. 
  2. Výhledově umožnit pacientům výběr stravy, prioritně na geriatrickém, porodnickém a dětském oddělení. U snídaní a večeří lze realizovat formou bufetové nabídky – buď v podobě pultu umístěném na vhodném místě na oddělení, případně vozíku s rozvozem na jednotlivé pokoje
  3. K proškolení a tréninku dovedností pro zaměstnance nemocniční kuchyně doporučujeme zapojení do akreditovaného programu https://www.kulinarskeumeni.cz/.