27. srpna 2019 – Se změnou dodavatele a zařazením do projektu think tanku Globopol Nemocniční strava nastalo několik změn ve složení, skladbě a kvalitě potravin, což se projevilo na spokojenosti pacientů, personálu i vedení LDN. Největší úspěch je nyní snížení hypoglykémií u diabetiků, snědené talíře u většiny pacientů a snazší přísun všech nutrientů stravou.

Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví u Pardubic proběhla v květnu 2019 změna poskytovatele a dodavatele pokrmů (dietní i běžná strava) pro zaměstnance, pacienty a klienty zařízení. Dodavatel je nyní Bonté class, s.r.o., v čele s nutriční terapeutkou Lucií Paulusovou, DiS.

V rámci projektu Nemocniční strava pod záštitou Globopolu a zároveň se změnou dodavatele nastalo několik změn ve složení, skladbě a kvalitě potravin, což se projevilo na spokojenosti pacientů, personálu i vedení LDN. Největší úspěch je nyní snížení hypoglykémií u diabetiků, snědené talíře u většiny pacientů a snazší přísun všech nutrientů stravou (není příliš potřeba výživu uměle doplňovat).

I přesto, že pacienti LDN nemohou kousat všechny potraviny, mají problémy s polykáním a se stravitelností některých jídel, tak je pro ně kvalitní a přirozená strava zásadní. Výživa ve stáří má svá specifika, ale není třeba hledat složitost. Zároveň by strava neměla být jednotvárná, ale naopak bohatá na všechny nutrienty. I to totiž má pozitivní vliv na zdraví a rekonvalescenci pacientů.

Co se změnou dodavatele změnilo ve stravě?

V hlavní roli zde hraje kvalita potravin a domácí příprava. Všechna jídla se připravují z čerstvých a kvalitních surovin, nepoužívají se instantní produkty, polotovary ani vysoce průmyslově zpracované produkty.  Diabetikům se nepodávají dia potraviny, ale přirozené potraviny bez cukru a sladidel. Diabetikům se doslazuje pouze čerstvým ovocem nebo ovocným rozvarem ze zmraženého ovoce, nepoužívá se cukr ani umělá sladidla. Touto změnou zaznamenala LDN celkově zlepšení zdraví diabetiků tím, že nedochází tak často k hypoglykémiím.

Zelenina a ovoce každý den

Každý den mají pacienti zařazenou zeleninu nebo ovoce v různých formách tak, aby pro ně byla lehce stravitelná. Zelenina se často přidává do hlavních jídel, aby ji pacienti lépe rozkousali. Pacienti mají pravidelně každý pátek na večeři saláty, které si moc pochvalují.

Máslo místo margarínů

Změna proběhla také s používáním tuků. Místo margarínů a rostlinných tuků se k pečivu podává ručně porcované máslo. Pacienti dostávají kvalitní, poctivé smetanové jogurty (bílé), které se doplňují ovocným rozvarem, popř. medem. Nepodávají se sladké jogurty ani sladké kefíry. Na svačinu mají pacienti, včetně diabetiků často domácí pribiňák z tvarohu a smetany nebo domácí tvarohový termix. Do stravy se min. 5x týdně zahrnují vejce, jako kvalitní zdroj plnohodnotných bílkovin, tuků a prospěšných mikronutrientů. Pravidelně, 3-4x týdně dostávají pacienti domácí pomazánky, ve kterých je základem tvaroh, zakysaná smetana, máslo, žervé nebo Lučina. Nepodávají se tavené sýry.

Postupně budeme stravování v LDN zlepšovat tak, aby si pacienti vytvořili zdravé návyky a na vlastní kůži poznali, po jakém jídle se cítí dobře. I přesto, že staří lidé preferují tradiční, česká jídla, tak jim strava v LDN v Rybitví vyhovuje a chutná.

za tým Bonté class, s.r.o. – Lucie Paulusová, DiS. nutriční terapeutka

 

Vyjádření ředitelky LDN ke změnám ve výživě

Lze vyrábět stravu pro seniorský věk moderně a zdravě?

„Když jsme měnili nového dodavatele stravy pro naše pacienty a klienty v LDN Rybitví, náš zájem byl hlavně žádné polotovary, potřebujeme českou obyčejnou stravu, kterou si každý je schopen zhotovit doma sám nebo mu je předkládána. Nečekala jsem takový výsledek, kdy naši seniorští pacienti jedí výrobky, které jsou moderní – smoothie, hrachové pomazánky, jogurtové knedlíky atd. Zprvu bylo velké překvapení, ale výsledek je úžasný. Za pomoci personálu, který edukuje pacienty o skladbě jídla, aby se nebály moderní podoby, pacienti sní téměř celé porce, zmenšily se případy bolestí břicha pro plynatost, pacienti netrpí zácpou a hlavně se zkompenzovali diabetici, ubylo případů hypoglykémií.

Je úžasné, jak stačí málo, aby se zbytečně nevyhazovaly zbytky jídla, aby se nastavovala strava adekvátně pro imobilní polymorbidní pacienty, aby se pacienti učili rozšiřovat své jídelníčky o nezvyklé formy a skladby jídel. Pozitivní ohodnocení máme i od příbuzných pacientů.“

Mgr. Bc. Jana Tomšů, ředitelka, Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví