25. listopadu 2019 – Zařazení do projektu think tanku Globopol Nemocniční strava a další změny vedly ke zlepšení jídelníčků a kvality potravin pro obědy zaměstnanců. Největším úspěchem je významný nárůst zájmu o nemocniční obědy a nárůst počtu strávníků.

Se změnou ředitele nemocnice, vedoucí stravovacího provozu a zařazením do projektu think tanku Globopol Nemocniční strava nastalo několik změn ve skladbě jídelníčků a kvalitě potravin pro obědy zaměstnanců. Největším úspěchem je významný nárůst zájmu o nemocniční obědy a nárůst počtu strávníků. Druhým krokem, který nyní připravujeme, je vyzkoušení zlepšení stravy pro pacienty v rámci pilotního projektu na vybraném oddělení a pro vybrané diety. 

V průběhu podzimu došlo ve fakultní nemocnici u sv. Anny k výměně vedoucí stravovacího provozu. 

Nová vedoucí zavedla nové jídelníčky, ozdravila a zpestřila salátový bar, nově nabídla k pití i neslazenou vodu a čaj. Omáčky se už nepřipravují rozmícháním koupeného prášku ve vodě, ale ze základních potravin. Bramborová kaše je z brambor a másla, knedlíky a noky z vlastního těsta a tatarská omáčka i jogurtové dresinky se také připravují v kuchyni. V plánu je zakoupení nového konvektomatu a multifunkční pánve, ve které se budou připravovat poctivé vývary.

Výsledek? Zaměstnancům chutná a jídelna prosperuje

Během několika týdnů se počet zaměstnanců, kteří chodí pravidelně na obědy, zvýšil z 800 na 1100.   Najdou se i zaměstnanci, kteří po deseti i více letech práce v nemocnici poprvé žádají o kartu na výdej obědů. Velké oblibě se těší nejen teplé obědy, ale i nová nabídka salátů. Tržba za saláty se z původních 

1100 – 1200 Kč denně zvýšila na cca 4 500 Kč. 

Jaká jídla se dnes nabízejí? 

Lilkový tataráček s česnekem a topinkami, rukolový salát s červenou řepou a ořechy, losos s červenou čočkou a citronem, Honzíkovy buchty, domácí palačinky se šlehaným tvarohem a borůvkami, brokolicový salát s nivou, řízky, pečené brambory se slaninou a červenou cibulkou a další dobroty.  

Zachycené komentáře spokojených strávníků: 

„Děkuji, poprvé zde jím kaši z brambor, ta hmota doteď chutnala jako rozpuštěné plastové židličky.“

„V této nemocnici se už jen studují jídelníčky – všichni zaměstnanci čekají na novou nabídku a debatují o ní.“

Z FN Bohunice: „My to tady chceme taky.“ 

Posun k pacientům

Zásadní pro nás všechny je, aby stejně skvěle mohli jíst i pacienti. Proto nyní vedoucí nutriční terapeutka s vedoucí stravování vybírají oddělení, na kterém by se od jara pilotně testovala bufetová nabídka snídaní (později i večeří) pro pacienty s tzv. racionální stravou a vybranými dietami, při kterých si z nabídky mohou vybrat sami (např. vegetariánská, diabetická nebo bezlepková dieta). Testování proběhne v rámci pilotního projektu schváleného ministrem zdravotnictví a díky zájmu a podpoře vedení Fakultní nemocnice u sv. Anny.