20. února 2022 – Po úspěšném ozdravění výživy seniorů v LDN Rybitví byla nutriční terapeutka Globopolu požádána o rozběhnutí zdravé výživy ve zdravotním středisku v Praze. Zde je první reportáž z postupu.

Nové zdravotnické zařízení

Zařízení se nazývá VDH MED PROJECT a.s., nachází se v areálu Hloubětínského zámečku, který je zapsán na seznamu kulturních památek České republiky.

Jedná se o zařízení následné rehabilitační péče zaměřené na dechovou rehabilitaci (postcovid pacienti, pacienti s diagnózou plicní hypertenze, obstrukční plicní onemocnění apod.), nabízí však péči o širokou škálu pacientů a navrácení je k soběstačnosti.

V horizontu 3 až 6 měsíců bude v areálu otevřena restaurace, která bude sloužit jak pro potřebu klientů, tak pro veřejnost.

Nutriční systém

V červnu v roce 2021 zařízení začalo spolupracovat s diplomovanou nutriční terapeutkou Lucií Paulusovou a ta v rámci projektu Nemocniční strava pod záštitou think-tanku Globopol zavedla zcela nový nutriční systém v rámci péče o pacienty. Tento krok vedl k vytvoření nových jídelních lístků, dotazníků a materiálů k monitorování pacientů, zejména nutričního stavu a rizika malnutrice.

Cíl nutriční péče

Cílem nastavení výživy ve zdravotnickém zařízení je především nutričně bohatá, výživná a chutná strava. Základem je podpořit pacienty v rekonvalescenci, monitorovat jejich zdravotní stav a podpořit povědomí o důležitosti zdravé výživy nejen při hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení, ale i v následné péči doma. Tento bod bude jedním z hlavních cílů letošního roku, aby pacienti odcházeli edukováni, věděli, jak se stravovat doma a měli možnost případně individuálně konzultovat jejich stravu po návratu domů.

Projevený zájem pacientů o tom, jak se dále stravovat zdravě i doma, přinesl námět k tvorbě edukačních materiálů, které pacientům při ukončení hospitalizace budeme předávat. Cílem je jednoduše vysvětlit, jak si poskládat zdravý jídelníček ze skutečných potravin. Pomocníkem, mimo jiné, bude pro pacienty také web www.cojist.cz – „Průvodce skutečným jídlem“. Pokud si pacienti nebudou doma svým jídelníčkem jistí, bude pro ně k dispozici služba individuální konzultace s nutričním terapeutem zdravotnického střediska Hloubětín. Službu bude možné využít online po telefonu nebo osobně dle domluvy.

Zdravá kuchyně

Zdravotnické středisko Hloubětín si stravu z části připravuje sám ve své kuchyni (pouze do takové míry, které nyní hygienické normy dovolují) a část jídel, především hlavní jídla, si objednává od firmy HamHam. K těmto jídlům poté vaří vlastní přílohy, přidávají zeleninu a ovoce a sami si také připravují studenou kuchyni. Během tohoto roku bude otevřena zcela nová kuchyň, kde se všechna jídla budou připravovat přímo v Hloubětínském zámečku a vznikne tak ještě větší prostor pro přípravu nutričně vyvážených jídel a větší dohled na složení jednotlivých porcí.

Jídelníček

Jídelníček pacientů se odvíjí také od jejich fyzické aktivity v rámci rehabilitací a fyzioterapie. V případě vyšší potřeby bílkovin se pacientům podávají nutridrinky s konkrétním složením jednotlivých živin, připravují se výživné smoothie a do budoucna uvažujeme také o zavedení kvalitních syrovátkových proteinů s kolagenem, kolostrem a kokosovým olejem.

Ukázka jídelníčku

Snídaně: Strouhaný eidam, máslo, chléb, paprika
Přesnídávka: Ovocný salát s jogurtem a kokosem
Oběd: Pórkový krém s bramborem. Moravský vrabec, špenát, šťouchané brambory
Svačina: Šopský salát
Večeře: Tuňáková pomazánka, bagetka, sezónní zelenina

Příklady receptů

Jednoduchá tuňáková pomazánka
Suroviny – 4 porce:
2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, 150g tvarohu, 2 lžíce (domácí) majolky nebo zakysané smetany, 1 lžička hořčice, cibule, sůl, pepř
Postup:
Tuňáka slijeme, smícháme s tvarohem, majolkou, hořčicí a nadrobno nasekanou cibulkou. Osolíme a opepříme dle chuti.

Ovocný salát s jogurtem a kokosem
Suroviny – 4 porce:
2 jablka, 2 banány, 1 pomeranč, hrst malin, šťáva z citronu, 400 g bílého smetanového jogurtu, 4 lžíce kokosu
Postup:
Jablka omyjeme, nakrájíme na malé kostičky a zakapeme citronovou šťávou, aby nám jablko nezhnědlo. Přidáme banán nakrájený na plátky, oloupaný a na kostičky nakrájený pomeranč a hrst malin. Smícháme se smetanovým bílým jogurtem a posypeme kokosem.

Jídelníček je velmi flexibilní a lze ho v případě potřeby měnit, např. jednotlivé svačinky lze prohazovat mezi dny dle potřeby, preferencí a aktuálního stavu pacienta. Přístup k pacientům je individuální a vedle zajištění živin zásadní, aby jídlo i dobře chutnalo a pacienti byli spokojeni.

Lucie Paulusová, DiS.
nutriční terapeutka