22. března 2022 – Rozběhnutí salátového baru, zrušení druhých večeří a vyřazení slazených mlék…to je pár ze změn, které proběhly v dětské léčebně po zapojení do našeho projektu. A právě teď se pracuje na celé řadě dalších zlepšení.

Odborný léčebný ústav Metylovice je Moravskoslezské sanatorium, které nabízí léčebné pobyty pro chronicky nemocné děti, včetně pobytů pro dětí s nadváhou a obezitou. Léčebné pobyty jsou určeny dětem ve věku do 18 let a jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Ve čtyřtýdenních pobytech se zde děti léčí, cvičí i studují pod dohledem lékařů a sester, fyzioterapeutů, psychologa a pedagogů. Vedle specializované odborné péče napadlo vedení sanatoria intenzivněji řešit i výživu. Rozhodli se ozdravit jídelníček, zapojit do výběru a přípravy jídel i děti a vstoupili do našeho projektu Pilotního testování zlepšení nemocniční stravy. Vedení vyslalo hned několik ze svých zaměstnanců na privátní školení Jídlověda a možnosti zlepšení jsme společně opakovaně probírali i přímo u nich v léčebně.

Co se už podařilo

Hned po prvním setkání v léčebně došlo k realizaci následujících změn:

  • Rozběhnutí zeleninového bufetu s čerstvou zeleninou a saláty. Děti i jejich případný doprovod si z baru mohou vybrat podle své chuti.
  • Postupné nahrazování běžného bílého pečiva za kvasový chléb a kvalitnější celozrnné pečivo.
  • Rozšíření nabídky domácích pomazánek.
  • Zařazování snídaňových kaší ze základních potravin, z vloček a neslazených jogurtů, které se ochucují ovocem, semínky a ořechy.
  • Navýšení ryb v jídelníčku.
  • Vyloučení druhé večeře (adekvátně tomu byla posílena večeře první, resp. i strava v průběhu dne).
  • Zahušťování polévek zeleninou a luštěninami namísto bílé pšeničné mouky.
  • Vyřazení slazených mlék a dalších slazených mléčných produktů z jídelníčku.

Propojení diet do jedné stravy

Namísto dosud nabízené racionální a redukční diety se racionální strava ozdraví natolik, že všechny děti budou moci jíst společně. Tato změna je prospěšná pro obézní i neobézní děti. Řada obézních dětí se setkává s šikanou ve škole a vylučováním z kolektivu, proto není vhodné, aby byly i v léčebně oddělovány od ostatních jinou dietou. Zdravá strava přitom prospěje i neobézním dětem, a to nejen jako prevence případné nadváhy a obezity.

Co to znamená? Například, že se všem dělem budou nabízet jen neslazené nápoje, že se zásadně omezí/vyloučí pečivo z bílé pšeničné mouky, že se omáčky budou zahušťovat rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami, že sladká jídla jako třeba dukátové buchtičky se nahradí za vhodnější a výživově hodnotnější tvarohové knedlíky nebo špaldové či pohankové palačinky s tvarohem a dušeným ovocem a četnost sladkých jídel se celkově omezí. A samozřejmě, že omezení počtů diet usnadní i práci v kuchyni, ušetřený čas a peníze budou možné věnovat na přípravu jedné kvalitnější stravy.

Aneb jak správně shrnula lékařka léčebny:

„zdravá strava není o „dietě a hladu“, ale o skutečném jídle, které je vhodné pro všechny“

Co je dále v plánu

  • Vyloučení veškerých slazených nápojů jako jsou sladký čaj, slazená mléka a kefíry apod. Nabízet se bude jen voda a neslazené nápoje ochucené bylinkami, zeleninou (okurek, meloun) či ovoce.
  • Minimalizace sladkých jídel s nízkou nutriční hodnotou jako jsou buchtičky s krémem.
  • Zvýšení podílu celozrnných produktů, používání celozrnné mouky, vč. špaldové, žitné.
  • Postupné úplné nahrazení běžného pečiva kvasovým (chleba/ dalamánky apod.).
  • Nabízení výběru snídaní (např. dvě pomazánky či pomazánka nebo kaše, pomazánka nebo vejce, tvrdý sýr atd.)
  • Další edukace personálu kuchyně, praktické kurzy pro zdravé vaření.
  • Zapojení dětí do přípravy jídla a stolování, mohou si např. sami mazat chléb a dozdobit zeleninou.
  • Zapojení dospělých vč. lékařů do stolování s dětmi, jídlo nabízet i jako společenskou událost.
  • Nabízení vhodných alternativ masa pro děti, které se stravují vegetariánsky.
  • Připravit podklady k navazující podpoře v domácím prostředí:
    • edukace rodičů ve smyslu skutečné stravy
    • doma budou pouze potraviny, které děti mohou/mají jíst – zbavit se sladkých a slaných nezdravostí (jednoduše je nenakupovat a pokud je ke svému životu potřebuje rodič, ať je konzumuje mimo domov)
    • celkově podpůrné prostředí, správná strava nejen doma, ale také u prarodičů, v širší rodině, u kamarádů
    • několik osvědčených receptů si odnese dítě domů
  • O zaváděných změnách dopředu pozitivně informovat klienty sanatoria.

V rámci projektu „Zlepšení nemocniční stravy“ je v květnu 2022 v plánu setkání nutričních terapeutů v Praze, kde nutriční terapeutka sanatoria bude prezentovat jejich postup a dosavadní zkušenosti.

Pozvánka na akci

V rámci projektu „Zlepšení nemocniční stravy“ je v květnu 2022 v plánu setkání nutričních terapeutů v Praze, kde nutriční terapeutka sanatoria bude prezentovat jejich postup a dosavadní zkušenosti. Zde pozvání na akci: 
Projekt nemocniční strava, diskuzní panel nutričních terapeutů
Příklady dobré praxe z nemocnic v ČR, např. nemocnice Havířov a LDN Rybitví.
Life cooking a ochutnávka nemocniční stravy.
Sdílejte i vaše zkušenosti a diskutujme společně, jak to lze dělat lépe.
Datum: sobota 14. května, 10:00 – 14:00
Místo: Pacientský hub, U Vršovického nádraží 30, Praha 10
Organizuje a zve Globopol ve spolupráci s Pacientským hubem, projektem Ministerstvem zdravotnictví České republiky.
Na akci je třeba se přihlásit. Při velkém zájmu mají přednost nemocniční nutriční terapeuti a dříve přihlášení. Potvrzení registrace a program budou zasílány první týden v květnu.