10. prosince 2021 – Projekt zlepšení nemocniční stravy zahájený v dubnu 2018 pod záštitou profesora Romana Havlíka, ředitele Fakultní nemocnice Olomouc, pokračuje a těží i z čerstvých zkušeností Nemocnice Havířov. Přinášíme přehlednou aktualizaci dosavadního vývoje a dalších kroků.

Projekt testování zlepšení nemocniční stravy jsme rozběhli v dubnu 2018. Jeho vedoucím je prof. Roman Havlík, ředitel FN Olomouc. Projekt organizuje think tank Globopol a brzy po jeho zahájení se k nám přidala i Sekce nutričních terapeutů České asociace sester.

Postupně nás oslovilo několik nemocnic a dalších zdravotnických zařízení se zájmem o zapojení do projektu nebo minimálně zájmem o vyhodnocení jejich aktuální nabídky diet a přípravu doporučení co a jak mohou zlepšovat. 

Průběžné zprávy z postupů v některých z nich jsou publikovány mezi aktualitami na webu Globopolu. 

Zde příklady z realizace testování: 

Projekt pilotního testování zlepšení nemocniční stravy jede! Ve Fakultní Nemocnici u svaté Anny v Brně podle plánu rozběhli snídaně v podobě bufetů. Testovalo se na Klinice plastické a estetické chirurgie, a to na oddělení žen a mužů. (Globopol 2020) 

Fakultní nemocnice Ostrava od nového roku na Oddělení šestinedělí zavedla novinku ve formě bufetových snídaní pro maminky. (Globopol 2021) 

Krůtí kapsa se špenátem, pečený pstruh sypaný mandlemi, či tofu na zelenině. Takový výběr obědového menu měli v úterý 17. září pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc, jejichž zdravotní stav umožňuje podávat jim běžné pokrmy bez zvláštních dietních omezení. (Globopol 2020)

Se změnou dodavatele a zařazením do projektu think tanku Globopol Nemocniční strava nastalo několik změn ve složení, skladbě a kvalitě potravin, což se projevilo na spokojenosti pacientů, personálu i vedení LDN. Největší úspěch je nyní snížení hypoglykémií u diabetiků, snědené talíře u většiny pacientů a snazší přísun všech nutrientů stravou. (Globopol 2019)

Zkušenosti Nemocnice Havířov 

Nemocnice Havířov sama reagovala na sílící poptávku klientů po zdravějším jídle a Pavlína Vránová, jejich vedoucí stravovacího provozu a vedoucí nutričních terapeutů s podporou ředitele Ing. Norberta Schellonga zásadně vylepšují výživu u nich. Zde popis základních specifik výživové nabídky nemocnice: 

„Pacientům každý den nabízíme racionální, diabetickou a šetřící stravu. Speciální kategorií je geriatrická a bezlepková dieta. Pacienti bez dietního omezení mají možnost výběru ze tří druhů jídel. Zároveň zařazujeme do našeho dietního systému středomořskou kuchyň bohatou na ryby a zeleninu. 

Vyjímečnou stravu mají maminky v porodnici. Snídani si vybírají z rautu, mají celodenní přístup k mléčným výrobkům, ovoci a zelenině. Základem rautů je pestrá nabídka čerstvých potravin, z nichž velkou část tvoří ovoce a zelenina. Pečlivě vybíráme takové druhy ovoce, které jsou vhodné pro kojící matky tzn. vyhýbáme se například citrusovým plodům, kiwi a podobným potravinám, které mohou vyvolat alergické reakce. Preferujeme zeleninu, která obsahuje velké množství vlákniny, kyselinu listovou a minerální látky.  Součástí rautových snídaní jsou v našem stravovacím provozu připravované zdravé snídaňové poháry, obsahující ovesné vločky, jogurt, tvaroh, chia semínka, tapiokové perly, čerstvé ovoce. 

Nově si také mohou maminky dopřávat smoothie nápoje, které si sami mohou kdykoli v průběhu dne připravit ve smoothie mixéru.  Ten je spolu s neustále doplňovanou zásobou doporučené zeleniny a ovoce trvale k dispozici na oddělení. Maminky si tak mohou sami vyrobit osvěžující nápoj plný vitamínů a vlákniny podle své chuti. Zároveň už rok mají k dispozici mléčnou vitrínu, kde je pestrá nabídka mléčných výrobků, zabezpečující dostatečný příjem vápníku a bílkovin, které jsou nezbytné v laktačním období. Již dlouhodobým standardem zde je i výběr ze tří jídel na oběd, z čehož jedno je vždy vegetariánské.

 

Nemocnice Havířov: jídelna pro zaměstnance, z nabídky nemocničního bufetu a obědy pro pacienty.

Propojení projektů

 S Pavlínou a panem ředitelem jsme minulý týden prošli jejich nemocniční kuchyň a jídelnu. Probrali jsme jejich i naše plány a zjistili, že jsou stejné. Cílem jejich i našeho projektu je kvalitnější strava a posílení pravomocí pacientů ve výběru, a tak i jejich spokojenosti, která je také důležitou součástí zdraví.  

Proto jsme hned na místě domluvili propojení našich projektů. Nemocnice v Havířově se přidává mezi naše testovací nemocnice, jejich zkušenosti budou zásadním doplněním poznatků a společně připravíme i výstup z projektu v podobě praktického doporučení pro Ministerstvo zdravotnictví i jednotlivé ředitele nemocnic. Nově na podnět pana ředitele přidáváme ke sledování i ekonomické hledisko. Celorepublikově srovnáme výdaje vyjádřené v tzv. stravovací jednotce s cílem stanovení minima pro kvalitní stravu. 

Kulatý stůl 

Další novinkou, která vyplynula z akceleračního panelu Ashoky, v němž jsem mezitím projekt také představovala, vzešel nápad nabídnout aktivní zapojení do projektu i samostatným nutričním terapeutům. Připravujeme kulatý stůl, na který přizveme všechny zájemce s cílem začlenění jejich otázek, zkušeností a doporučení do výchozí zprávy z projektu. 

Nově zapojené zařízení 

A nejnovějším zdravotnickým zařízením, které se k projektu připojuje, je Odborný léčebný ústav Metylovice pro děti do 18 let. Už proběhla analýza aktuálních jídelníčků, setkání v léčebně a intenzivní brainstorming, co vše by šlo ve výživě jejich dětských klientů zlepšit.

 

Související příspěvky:

Globopol (2019) Zlepšení stravy ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně v rámci projektu Globopol

Globopol (2019) Projekt Nemocniční stravy – aktualizace